RAW vegáni a zdroje bielkovín

 

Mnoho ľudí si kladie otázku, odkiaľ vlastne vegáni získavajú bielkoviny? Pravdou je, že ich nedostatkom rozhodne netrpia. Pre telo je oveľa jednoduchšie získať bielkoviny z rastlinných zdrojov ako zo živočíšnych (mäso, mlieko). Živočíšne bielkoviny musí telo najprv rozložiť do tekutého stavu (čo je veľká práca, pri ktorej vzniká kyselina močová a toxický odpad) a potom ďalej rozložiť na základné molekuly aminokyselín a až potom zostaviť do bielkovinových väzieb, ktoré môže ľudské telo využiť. To všetko vyžaduje od tela veľa energie a času - ako spôsob získavania bielkovín je to úplne neefektívne. Konzumácia mäsa zaťažuje obličky (je dokázané, že obličky človeka, ktorý konzumuje mäso, musia pracovať 3-krát viac ako obličky vegetariána - výsledkom sú obličkové kamene) a pečeň, pretože musí z aminokyselín odstraňovať amoniak, ktorý sa spracúva na močovinu (tá upcháva tepny a spôsobuje ochorenie dna). Kyseliny, ktoré vznikajú pri konzumácii živočíšnych bielkovín, musí telo nejakým spôsobom vyvážiť, čo robí predovšetkým pomocou minerálu vápnika, ktorý si berie z kostí, zubov a kĺbových chrupaviek. Platí priama úmera, že čím väčší je príjem živočíšnych bielkovín, tým väčšie je prekyslenie (acidóza) organizmu a výskyt osteoporózy a zlomenín, tým väčšia je celková demineralizácia organizmu.

Naproti tomu pri rastlinnej strave nemusí telo nič zložité rozkladať - tento krok odpadá - telo si vytvára bielkoviny priamo z aminokyselín. Okrem toho živočíšne produkty (vrátane mliečnych výrobkov) obsahujú cholesterol, rastové hormóny, steroidy a antibiotiká a vďaka automatizovanému procesu dojenia aj krv a hnis. Okrem toho sú zvieratá kŕmené lacným (často GMO) krmivom. Ak jeme hovädzie mäso, v dôsledku hormónov v ňom obsiahnutých sa aj v nás rýchlo rozmnožujú veci, ako napríklad rakovina.

 

Zoznam rastlinných zdrojov s vysokým obsahom bielkovín:

  • Chlorella - obsahuje 60 % aminokyselín a z výživového hľadiska sa považuje za jednu z najkomplexnejších potravín na svete
  • Spirulina - približne 60 % suchej hmotnosti tejto riasy tvoria bielkoviny, obsahuje tiež komplexné sacharidy, železo, vápnik, draslík, horčík, mangán, selén, zinok, chróm, vitamíny A, K a skupiny B vrátane vitamínu B12
  • Mladý jačmeň - obsahuje 18 aminokyselín vrátane 8 esenciálnych aminokyselín a z výživového hľadiska sa považuje za najhodnotnejšiu zo všetkých zelených tráv, navyše má v ľudskom tele výrazný alkalizujúci účinok
  • Morské riasy - najmenej 50 % ľahko využiteľných bielkovín a plno minerálov - najlepší zdroj jódu
  • Açai - má takmer rovnaký profil bielkovín a aminokyselín ako vajcia
  • Quinoa - bezlepková superpotravina bohatá na bielkoviny, aminokyseliny a komplexné sacharidy
  • Mesquite - bohatý zdroj aminokyseliny lyzínu a minerálov
  • Konopné semienka - obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, omega-3, omega-6 a množstvo minerálov
  • Konopný proteín - obsahuje len malé množstvo tuku s vysokým podielom bielkovín (50 %), z ktorých globulín predstavuje 65 % bielkovín, zvyšok je albumín. Rovnako ako konopné semená obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, omega-3, omega-6 a celý rad minerálnych látok
  • Maca - obsahuje 60-70 % sacharidov vrátane vlákniny, zanedbateľné množstvo tuku a 10-14 % kvalitných rastlinných bielkovín, skladá sa z 19 aminokyselín vrátane 7 esenciálnych, navodzuje rovnováhu hormonálneho systému a je veľmi vhodná pri vyčerpaní a strese
  • Chia semienka - sú významným zdrojom bielkovín, kvalitných sacharidov a tukov, omega-3 a omega-6 mastných kyselín (vo vyváženom pomere 3:1), vlákniny, množstva antioxidantov (4-krát vyššia hodnota ORAC ako v čučoriedkach), obsahujú 8 esenciálnych aminokyselín, ľahko využiteľný vápnik (6-krát viac vápnika ako v mlieku), vysoký obsah vitamínu E, železa, zinku, draslíka, horčíka, fosforu a ďalších cenných živín v čistej a prírodnej forme
  • Olivy - bohaté na aminokyseliny a antioxidanty, vápnik, železo a meď
  • Tekvicové semienka - bohatý zdroj zinku a aminokyseliny cucurbitínu
  • Mandle - obsahujú vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín a horčíka
  • Para orechy - bohatý zdroj minerálu selénu (1917mcg/100g), ktorý v tele pôsobí ako antioxidant
    Píniové orechy
  • Klíčky a naklíčené potraviny
  • Zelené potraviny - tmavozelená listová zelenina
  • Včelí peľ a propolis
  • Durian
  • Proteínové zmesi