RAW strava v zime - čo vlastne jedia vitariáni v zime?
Živá strava v zime nie je o nedostatku. Surová strava v zime znamená jesť najmä jablká, mrkvu, zeler, huby, tekvicu, kyslú kapustu, (naklíčené) semená a orechy, sušené ovocie. Do smoothies a jedál pridávame superpfoods, jeme zelené potraviny (zelený jačmeň, chlorellu, spirulinu) a klíčíme (článok o klíčení tu). Naklíčené semená (napr. pohánka, slnečnica, cícer, mungo alebo lucerna) by mali byť v zime a začiatkom jari neoddeliteľnou súčasťou raw stravy. Keď teplota klesne pod bod mrazu a potrebujeme sa zohriať, pridávame do jedál (najlepšie čerstvé) chilli papričky, chren, cesnak, cibuľu, pór, zázvor, čili, kurkumu, čierne korenie, rascu, fenikel, škoricu, badyán, kardamón, klinčeky, bazalku, oregano. Výbornými zahrievacími prostriedkami sú aj pohánka, orechy a semienka (čierny sezam, mak), sušené ovocie (datle, hrozienka...), čierne olivy a ovsené vločky (bežne dostupné ovsené vločky nie sú živé, pretože sa spracovávajú pri teplote vyššej ako 100 °C - existujú však aj ovsené vločky v RAW kvalite BIO).
Nasledujúce jedlá sú vhodné na zimné obdobie. Môžeme ich ohriať v rúre na 45 °C alebo ich nechať chvíľu na ohrievači.
Chia orechy "Krupica"
Čokoláda s makom Jablko so zázvorom
Nátierka z hlivy ustricovej Dýňa s kurkumou
Cesnak Čerešňový hummus
Zelerové hranolčeky Marinovaná brokolica
Zeler s makom Fazuľový šalát
Horká čokoláda s chilli Skoricové mlieko Kôprový čaj
Pripravujeme korenené čaje - do zeleného, bieleho alebo bylinkového čaju pridávame hrejivé korenie (škoricu, badyán, klinčeky, zázvor, korenie).