RAW potraviny v zime

 

RAW strava v zime - čo vlastne jedia vitariáni v zime?

Živá strava v zime nie je o nedostatku. Surová strava v zime znamená jesť najmä jablká, mrkvu, zeler, huby, tekvicu, kyslú kapustu, (naklíčené) semená a orechy, sušené ovocie. Do smoothies a jedál pridávame superpfoods, jeme zelené potraviny (zelený jačmeň, chlorellu, spirulinu) a klíčíme (článok o klíčení tu). Naklíčené semená (napr. pohánka, slnečnica, cícer, mungo alebo lucerna) by mali byť v zime a začiatkom jari neoddeliteľnou súčasťou raw stravy. Keď teplota klesne pod bod mrazu a potrebujeme sa zohriať, pridávame do jedál (najlepšie čerstvé) chilli papričky, chren, cesnak, cibuľu, pór, zázvor, čili, kurkumu, čierne korenie, rascu, fenikel, škoricu, badyán, kardamón, klinčeky, bazalku, oregano. Výbornými zahrievacími prostriedkami sú aj pohánka, orechy a semienka (čierny sezam, mak), sušené ovocie (datle, hrozienka...), čierne olivy a ovsené vločky (bežne dostupné ovsené vločky nie sú živé, pretože sa spracovávajú pri teplote vyššej ako 100 °C - existujú však aj ovsené vločky v RAW kvalite BIO).

Nasledujúce jedlá sú vhodné na zimné obdobie. Môžeme ich ohriať v rúre na 45 °C alebo ich nechať chvíľu na ohrievači.

 

  • napríklad kaša:

                                   

                                                                               Chia orechy                                                                                         "Krupica"

                                 

                                                                        Čokoláda s makom                                                                                 Jablko so zázvorom

 

  • pomazánky, napr.:

                                 

                                                                 Nátierka z hlivy ustricovej                                                                            Dýňa s kurkumou

                                   

                                                                                 Cesnak                                                                                      Čerešňový hummus

 

  • zelenina, napr.:

                                   

                                                                      Zelerové hranolčeky                                                               Marinovaná brokolica

                                   

                                                                       Zeler s makom                                                                                               Fazuľový šalát

 

  • napríklad nápoje..:

                                 

                                             Horká čokoláda s chilli                                     Skoricové mlieko                                                Kôprový čaj

 

Pripravujeme korenené čaje - do zeleného, bieleho alebo bylinkového čaju pridávame hrejivé korenie (škoricu, badyán, klinčeky, zázvor, korenie).