Morské riasy Sea lettuce/Morský šalát BIO majú výraznú morskú vôňu a sviežu mierne slanú chuť podobnú mäkkýšom. Používa sa do šalátov, polievok alebo ako korenie, ktoré dodá minerálnu výživu a chuť akémukoľvek receptu.
Morské riasy Sea lettuce/Morský šalát BIO majú výraznú morskú vôňu a sviežu mierne slanú chuť podobnú mäkkýšom. Používa sa do šalátov, polievok alebo ako korenie, ktoré dodá minerálnu výživu a chuť akémukoľvek receptu.
Morské riasy Sea lettuce/Morský šalát pochádza z divokej prírody z čistých vôd Atlantického oceánu a sú zbierané ručne pri pobreží Galície v Španielsku. Táto oblasť sútoku Atlantického oceánu s Kantaberským morom na juhu Biskajského zálivu sa vyznačuje výdatným slnečným svitom a čistou oceánskou vodou. Vďaka týmto podmienkam tu vznikol unikátny podmorský ekosystém bohatý na rôzne druhy morských rias.
Morským riasam sa často hovorí morská zelenina. Táto zelenina morského pôvodu má vynikajúce nutričné vlastnosti a veľký potenciál vo svete správnej výživy. Malé množstvo morských rias dodá väčšine pokrmov bohatú chuť a zvyšuje ich nutričnú hodnotu. Morské riasy sú bohaté na minerály a stopové prvky ako napríklad jód. Majú vysoký obsah vlákniny a obsahujú kvalitné bielkoviny.
Morské riasy od spoločnosti Porto-Muiños sú pestované a zberané podľa pravidiel ekologického poľnohospodárstva a nesú označenie BIO. Tiež spĺňajú podmienky certifikácie V-Label, ktorá je známkou kvality pre vegánske a vegetariánske produkty. Ide o regulovaný a udržateľný ručný zber morských rias vo voľnej prírode na pobreží pri nízkom prílive alebo s potápaním pod vodou v povolených oblastiach ich prirodzeného výskytu. Riasy sa sušia pri nízkych teplotách a po zabalení sú pripravené na použitie v kuchyni ako všestranná prísada na prípravu rôznych druhov pokrmov.
Príprava: Pred konzumáciou namočte riasy na 10 minút do vody. Potom vymeňte vodu a nechajte riasy namočené ďalších 5 minút. Alebo varte riasy vo vode po dobu 5 minút. Po namočení zvýši svoju suchú hmotnosť približne 6-krát.
Použitie: Ľahko blanšírované do šalátov, dusených pokrmov, polievok a vývarov. Dusené s rybami alebo na obaľovanie. Možno ich použiť do vývarov, omáčok, dresingov alebo cesta na pizzu. Varené do polievok, krémov, krokiet, miešaných vajec a dusených pokrmov. Ako príloha k rybám alebo morským plodom. Na prípravu japonského zeleného sushi. Ako korenie na ochutenie všetkých druhov pokrmov. Sú vhodné pre vegetariánov aj vegánov.
Miesto zberu: Rastú prichytené na kameňoch, hrubom piesku alebo mušliach na miestach so slabými vlnami, dobre osvetlených a bohatých na živiny. Môžu tvoriť rozsiahle miesta pripomínajúce sady alebo lúky.
Chuť a vôňa: Intenzívna morská vôňa a svieža mierne slaná chuť podobná mäkkýšom
Farba: Jasná a priesvitne zelená
Textúra: V čerstvom stave pružná, v opečenom alebo grilovanom stave chrumkavá
Výživové údaje na 100 g (rias v usušenom stave):
energetická hodnota 667 kJ / 161 kcal
tuky 0.5 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0.2 g
sacharidy 5 g
- z toho cukry 0 g
vláknina 35 g
bielkoviny 17 g
soľ 6.1 g
jód 7750 µg (5167 % odporúčanej dennej dávky)
Zloženie: 100% morské riasy Sea lettuce/Morský šalát (Ulva spp.) sušené z ekologického poľnohospodárstva.
Môžu obsahovať stopy morských kôrovcov, mäkkýšov alebo rýb a drobné prírodné časti morského pôvodu.
Hmotnosť: 50 g
Vyrobené v Španielsku.
Kontrolované: SK-BIO-002. Poľnohospodárska produkcia EÚ.
Certifikované: Produkt je držiteľom ochrannej známky V-Label, ktorá je zárukou kvality pre vegánske a vegetariánske produkty.
Skladujte v suchu, chráňte pred teplom. Po otvorení uchovávajte v uzavretom obale.