Ojedinelá zmes čiernej, červenej a žltej Macy pre celkové omladenie organizmu! Maca je potravinou aj liečivou bylinou zároveň. Obsahuje 60-70% sacharidov vrátane vlákniny, zanedbateľné množstvo tuku a 10-14% vysoko kvalitného rastlinného proteínu, zloženého z 19 aminokyselín vrátane 7 esenciálnych. Maca je významným zdrojom minerálov a to predovšetkým rastlinného vápnika, železa, draslíka a jódu, obsahuje organickú síru, zinok, mangán, horčík, fosfor, selén a meď. Ďalej obsahuje vysoký podiel vitamínu C (20g pokryje dennú odporúčanú dávku), rad vitamínov skupiny B (vrátane B12). Maca je tiež bohatým zdrojom fytosterolov – rastlinných sterolov schopných odbúravať zlý cholesterol. Maca sa radí medzi adaptogény, čo sú rastliny zvyšujúce odolnosť organizmu voči stresovým situáciám. Fungujú na princípe udržiavania homeostázy – rovnováhy všetkých telesných systémov, na rozdiel od substancií zameraných na jeden určitý symptóm. Maca, ako adaptogén, je schopná zvýšiť energiu pokiaľ je to potrebné, ale v opačnom prípade nestimuluje viac ako je potrebné.
Viac však než pre vysoký obsah nutričných látok (kvalitné bielkoviny a minerály) si získala Maca svoju slávu pre svoje účinky na ľudský organizmus. Má pozitívny vplyv na plodnosť a posilnenie libida, celkovú podporu sexuálnych funkcií a impotenciu. Po celom svete sa tiež používa na liečenie či zmiernenie menštruačných a menopauzálnych ťažkostí. Občas sa jej aj prezýva ‚prírodná viagra', pre jej afrodiziakálne účinky a schopnosť liečby frigidity. Celkovo Maca navodzuje rovnováhu hormonálneho systému. Ďalšie výskumy prisudzujú Mace schopnosť zlepšovania pamäte, zvýšenie okysličenia krvi a nápravy funkcie neurotransmitterov v organizme. Maca môže významne posilniť imunitný systém a celkovú telesnú vitalitu, je veľmi vhodná pri duševnej vyčerpanosti a strese. Jednoducho omladzuje organizmus.
Macu možno konzumovať v podobe jemne mletého prášku z Macy sušenej pri nízkej teplote, v ktorej zostáva celistvou potravinou nezbavenou žiadnej zo svojich súčastí. Prášok je možné konzumovať samostatne tak ako je, rozpustiť ho vo vode, či pridávať do ovocných koktailov, čerstvých štiav, rastlinných mliek, polievok, ovocných šalátov, jogurtov, pudingov či najmä do rôznych dezertov a sladkých kreácií. Dodáva ľahko mliečnu konzistenciu aj chuť, mierne sladkastú a jemne horkastú, a preto sa hodí ju primerane dosladiť napríklad za studena spracovávaným sirupom z agáve. V Peru sa tradične pije ako ohriaty teplý osladený nápoj.
Dávkovanie: 1 lyžičku denne rozmiešať vo vode a vypiť alebo pridať do šťavy či smoothie.
Zloženie: 80% čierna, 15% červená Maca*, 5% žltá Maca*. (* = BIO)
Krajina pôvodu: Peru