Prečo namáčať semienka, obilniny, strukoviny a oriešky?
Takmer všetky semená, orechy, obilniny a strukoviny by sa mali pred použitím (konzumáciou) namočiť na niekoľko hodín ( zvyčajne na noc), pretože majú na povrchu inhibítory (blokátory) enzýmov. Inhibítory majú len jednu úlohu, a to chrániť semená, kým nenastanú vhodné podmienky na ich klíčenie. Pre nás to znamená, že semeno musíme namočiť, aby sme ho "prebudili" a mohli sa dostať k životodarným enzýmom. Ak totiž konzumujeme semená/zrná/orechy surové bez namáčania, inhibítory blokujú enzýmy počas trávenia, čo následne ovplyvňuje tráviace enzýmy vylučované v tráviacom trakte a my ich potom ťažko trávime. Priamo v samotnej prírode potom máme príklad spracovania semien a orechov - veveričky zahrabávajú orechy do zeme, aby ich po určitom čase vykopali a vyklíčili, a niektoré vtáky zasa po prehltnutí zrna uskladnia zrno na určitý čas v "brlohu", kde je teplo a vlhko, čím ho prebudia k životu. Preto je potrebné semená a orechy pred konzumáciou namočiť. Namáčanie okrem iného zvyšuje ich výživovú hodnotu.
Ako to robíte? Dajte nelúpané (inak nevyklíčia) semená/orechy/obilniny/strukoviny do misky a zalejte ich vodou. Do vody na namáčanie môžete pridať štipku soli, aby sa proces urýchlil. Po uplynutí času namáčania vodu vylejte a semená dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou. Počas namáčania sa odporúča opláchnuť plody 2 - 3-krát. Takto pripravené skonzumujte do 3 dní. Po namočení ich môžete opäť vysušiť (do 45 °C) a uskladniť v chladničke alebo mrazničke na neskoršie použitie.
Niektoré semená, obilniny a orechy sa dajú naklíčiť. Tým sa deaktivujú inhibítory a zvyšuje sa enzymatická aktivita. Počas klíčenia začínajú v semenách prebiehať metabolické procesy, ktoré zabezpečia dostatok živín pre rastúci organizmus. Aktivujú sa enzýmy, škroby sa premieňajú na cukry, bielkoviny sa štiepia na aminokyseliny, tuky sa premieňajú na mastné kyseliny a obsah vitamínov sa niekoľkonásobne zvyšuje. Klíčením semien sa tiež výrazne zvyšuje množstvo železa a horčíka. Naklíčené semená, orechy, obilniny a strukoviny sú najbohatším zdrojom čerstvých životodarných enzýmov, takzvanou výživovou bombou.
S klíčením môžete bez problémov začať aj doma. Ponúkame veľmi praktické klíčiace misky, ktoré vám uľahčia domáce klíčenie a zabezpečia, aby ste mali klíčky k dispozícii kedykoľvek počas roka. Potom si klíčky posypte na chlieb, primiešajte ich do šalátu alebo ich pridajte do základu pri výrobe nátierok.
V nasledujúcej tabuľke sú uvedené časy namáčania a klíčenia najbežnejšie dostupných semien, obilnín a orechov:
Semená/obilniny/orechy | Čas namáčania | Kľúčový čas |
Adzuki | 12 hodín | 3-5 dní |
Lucerna (alfalfa) | 8 hodín | 2-5 dní |
Mandle | 8-12 hodín | 12 hodín |
Jačmeň | 6-8 hodín | 2 dni |
Parné orechy | nenamáčajte | neklíčia |
Brokolica | 8 hodín | 3-6 dní |
Pohánka | 6 hodín | 2 dni |
Kapusta | 4-6 hodín | 4-5 dní |
Kešu oriešky | 2-2,5 hodiny | 2 dni |
Cícer | 12 hodín | 12 hodín |
Ďatelina biela | 4-6 hodín | 4-5 dní |
Kukurica | 12 hodín | 2-3 dni |
Čierne oko | 12 hodín | 3-6 dní |
Senovka grécka | 8 hodín | 3-5 dní |
Len | 8 hodín | neklíčia |
Hrášok | 12 hodín | 2 dni |
Konope lúpané | nenamáčajte | neklíčia |
Kamut | 12 hodín | 2 dni |
Šošovica | 8 hodín | 12 hodín |
Makadamové orechy | nenamáčajte | neklíčia |
Nevyliahnuté vajcia | 8 hodín | 2 dni |
Mungo | 1 deň | 2-3 dni |
Horčica | 8 hodín | 2-5 dní |
Konopné nelúpané semená | 12 hodín | 2-3 dni |
Ovos | 8-12 hodín | 2 dni |
Pekanové orechy | 4-6 hodín | neklíčia |
Pinie | nenamáčajte | neklíčia |
Pistácie | nenamáčajte | neklíčia |
Tekvica | 8 hodín | 1 deň |
Quinoa | 2 hodiny | 1 deň |
Reďkovka | 8 hodín | 2-4 dni |
Ďatelina lúčna | 8 hodín | 2-5 dní |
Žito | 8 hodín | 3 dni |
Sezam | 8 hodín | 1-2 dni |
Paládium | 7 hodín | 2 dni |
Slnečnice | 2 hodiny | 2-3 dni |
Žito | 12 hodín | 2-3 dni |
Volavky | 4 hodiny | neklíčia |
Cress | nenamáčajte | 4-5 dní |
Divoká ryža | 12 hodín | 3-5 dní |
POZOR: Okrem fazule mungo a fazule adzuki, ktoré krásne klíčia, sú všetky ostatné fazule v surovom stave jedovaté!
Ak nechcete klíčiť sami, máme pre vás vhodnú alternatívu.Ponúkame výrobky z už naklíčených semienok - sladké/slané krekry a müsli, samozrejme, všetko v RAW BIO kvalite, t. j. šetrne spracované a vysušené (do 42 °C). Takže svoju "výživovú bombu" môžete mať vždy po ruke. Naklíčené výrobky sú výborné na používanie najmä na cestách.