Klíčenie semien a strukovín

 

Prečo namáčať semienka, obilniny, strukoviny a oriešky?

Takmer všetky semená, orechy, obilniny a strukoviny by sa mali pred použitím (konzumáciou) namočiť na niekoľko hodín ( zvyčajne na noc), pretože majú na povrchu inhibítory (blokátory) enzýmov. Inhibítory majú len jednu úlohu, a to chrániť semená, kým nenastanú vhodné podmienky na ich klíčenie. Pre nás to znamená, že semeno musíme namočiť, aby sme ho "prebudili" a mohli sa dostať k životodarným enzýmom. Ak totiž konzumujeme semená/zrná/orechy surové bez namáčania, inhibítory blokujú enzýmy počas trávenia, čo následne ovplyvňuje tráviace enzýmy vylučované v tráviacom trakte a my ich potom ťažko trávime. Priamo v samotnej prírode potom máme príklad spracovania semien a orechov - veveričky zahrabávajú orechy do zeme, aby ich po určitom čase vykopali a vyklíčili, a niektoré vtáky zasa po prehltnutí zrna uskladnia zrno na určitý čas v "brlohu", kde je teplo a vlhko, čím ho prebudia k životu. Preto je potrebné semená a orechy pred konzumáciou namočiť. Namáčanie okrem iného zvyšuje ich výživovú hodnotu.

Ako to robíte? Dajte nelúpané (inak nevyklíčia) semená/orechy/obilniny/strukoviny do misky a zalejte ich vodou. Do vody na namáčanie môžete pridať štipku soli, aby sa proces urýchlil. Po uplynutí času namáčania vodu vylejte a semená dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou. Počas namáčania sa odporúča opláchnuť plody 2 - 3-krát. Takto pripravené skonzumujte do 3 dní. Po namočení ich môžete opäť vysušiť (do 45 °C) a uskladniť v chladničke alebo mrazničke na neskoršie použitie.

Niektoré semená, obilniny a orechy sa dajú naklíčiť. Tým sa deaktivujú inhibítory a zvyšuje sa enzymatická aktivita. Počas klíčenia začínajú v semenách prebiehať metabolické procesy, ktoré zabezpečia dostatok živín pre rastúci organizmus. Aktivujú sa enzýmy, škroby sa premieňajú na cukry, bielkoviny sa štiepia na aminokyseliny, tuky sa premieňajú na mastné kyseliny a obsah vitamínov sa niekoľkonásobne zvyšuje. Klíčením semien sa tiež výrazne zvyšuje množstvo železa a horčíka. Naklíčené semená, orechy, obilniny a strukoviny sú najbohatším zdrojom čerstvých životodarných enzýmov, takzvanou výživovou bombou.

S klíčením môžete bez problémov začať aj doma. Ponúkame veľmi praktické klíčiace misky, ktoré vám uľahčia domáce klíčenie a zabezpečia, aby ste mali klíčky k dispozícii kedykoľvek počas roka. Potom si klíčky posypte na chlieb, primiešajte ich do šalátu alebo ich pridajte do základu pri výrobe nátierok.

V nasledujúcej tabuľke sú uvedené časy namáčania a klíčenia najbežnejšie dostupných semien, obilnín a orechov:

Semená/obilniny/orechy Čas namáčania Kľúčový čas
Adzuki 12 hodín 3-5 dní
Lucerna (alfalfa) 8 hodín 2-5 dní
Mandle 8-12 hodín 12 hodín
Jačmeň 6-8 hodín 2 dni
Parné orechy nenamáčajte neklíčia
Brokolica 8 hodín 3-6 dní
Pohánka 6 hodín 2 dni
Kapusta 4-6 hodín 4-5 dní
Kešu oriešky 2-2,5 hodiny 2 dni
Cícer 12 hodín 12 hodín
Ďatelina biela 4-6 hodín 4-5 dní
Kukurica 12 hodín 2-3 dni
Čierne oko 12 hodín 3-6 dní
Senovka grécka 8 hodín 3-5 dní
Len 8 hodín neklíčia
Hrášok 12 hodín 2 dni
Konope lúpané nenamáčajte neklíčia
Kamut 12 hodín 2 dni
Šošovica 8 hodín 12 hodín
Makadamové orechy nenamáčajte neklíčia
Nevyliahnuté vajcia 8 hodín 2 dni
Mungo 1 deň 2-3 dni
Horčica 8 hodín 2-5 dní
Konopné nelúpané semená 12 hodín 2-3 dni
Ovos 8-12 hodín 2 dni
Pekanové orechy 4-6 hodín neklíčia
Pinie nenamáčajte neklíčia
Pistácie nenamáčajte neklíčia
Tekvica 8 hodín 1 deň
Quinoa 2 hodiny 1 deň
Reďkovka 8 hodín 2-4 dni
Ďatelina lúčna 8 hodín 2-5 dní
Žito 8 hodín 3 dni
Sezam 8 hodín 1-2 dni
Paládium 7 hodín 2 dni
Slnečnice 2 hodiny 2-3 dni
Žito 12 hodín 2-3 dni
Volavky 4 hodiny neklíčia
Cress nenamáčajte 4-5 dní
Divoká ryža 12 hodín 3-5 dní

 

POZOR: Okrem fazule mungo a fazule adzuki, ktoré krásne klíčia, sú všetky ostatné fazule v surovom stave jedovaté!

Ak nechcete klíčiť sami, máme pre vás vhodnú alternatívu.Ponúkame výrobky z už naklíčených semienok - sladké/slané krekry a müsli, samozrejme, všetko v RAW BIO kvalite, t. j. šetrne spracované a vysušené (do 42 °C). Takže svoju "výživovú bombu" môžete mať vždy po ruke. Naklíčené výrobky sú výborné na používanie najmä na cestách.