Karob prášok nepražený 240g RAW BIO

11,50 €
SKU
PU10
Dostupnosť: Skladom

Tento karobový prášok má jemnú karamelovú chuť a plno vitamínov! Je získavaný drvením strukovitých plodov stromu zvaného rohovník (svätojánsky chlieb), ktorého domovinou je Stredozemie. Karob je známy tiež pod názvom svätojánsky chlieb. Neobsahuje laktózu, cholesterol, takmer žiadny tuk a má vysoký obsah vlákniny. Obsahuje veľké množstvo prírodných cukrov, takže je prirodzene sladký a pokrmy s ním nie je nutné tak dosladzovať. Je cenený pre svoj obsah bielkovín a vysoký obsah vlákniny. Ďalej je bohatý na minerály, vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, zinok a aminokyselinu lyzín. Má nízky glykemický index. Neobsahuje kofeín ani iné psychoaktívne látky, má veľmi nízky obsah tuku a vysoký obsah vlákniny. Jeho sladká chuť pochádza z obsahu nízkomolekulárnych sacharidov. Okrem toho obsahuje 35-45% vysokomolekulárnych sacharidov (škrob a vláknina), asi 5% bielkovín, približne 3,5% minerálnych látok a asi 1% tuku. Prášok ďalej obsahuje vitamín A, B, vápnik a železo. Karob má vysoký obsah nerozpustnej vlákniny a fytochemikálií. Pridanie prášku do pokrmov môže prispieť k zníženiu krátkodobej hladiny tukov v krvi a zároveň podporiť spaľovanie tukov. Karob je hypoalergénny.

Použitie a dávkovanie: Karob prášok je aromatický, sladký, s jemnou orieškovo-karamelovou príchuťou. Zvýrazní a dosladí chuť smoothies, nápojov, dezertov, kaší, sladkostí a ďalších jedál. Má rovnaké použitie ako napr. mesquitový prášok.

Je možné ho tiež použiť ako úplnú náhradu múky v bezlepkovej verzii. Je vynikajúci v spojení s nepraženým kakaom a macou. Môžete ho použiť vo všetkých kakaových alebo čokoládových receptoch v pomere 1:1. Denné dávkovanie nie je nijako obmedzené.

Rôzne farby karobového prášku vyvolávajú často otázku, ako rozpoznať  skutočne RAW - živý karob. Je to jednoduché. Väčšina karobu na trhu je spracovávaná z opražených karobových strukov. Taký struk má typickú tmavo hnedú farbu, veľmi podobnú kakau, špecifickú unikátnu vôňu a chuť. Nič proti tomuto karobu, dezerty z neho sú výborné! Ale nie je RAW.

Bohužiaľ, na trhu je mnoho karobu, ktorý je milne označovaný ako RAW - všetky chutia, voňajú a vyzerajú rovnako. Praženie strukov im dodáva tmavo hnedú farbu, ktorá je jednoznačným vodítkom, že prášok bol spracovaný za vysokej teploty.

Skutočný RAW karob má ľahko hnedo-béžovú farbu (na rozdiel od praženého karobu nepripomína kakao) a jeho chuť je oveľa jemnejšia, pritom plnšia a veľmi špecifická.

Krajina pôvodu: Taliansko

Zloženie: 100% karób*. (* = BIO)

Priemerné nutričné hodnoty na 100g: kalorická hodnota 1501kJ/360kcal, bielkoviny 14g, sacharidy 49g, tuky 1g, vláknina 25g.

Skladovanie: Skladujte v suchu, chlade a tme.