Írsky mach (biely a raw)

12,90 €
SKU
XYZ_724
Dostupnosť:
Skladom

Biely írsky mach, známy tiež ako chrupavková riasa alebo jedna z rias Caragheen, je morská riasa, ktorá je oveľa mäkšia a miernejšia v chuti v porovnaní s červenou variantou, a preto je obzvlášť vyhľadávaná.
Náš biely írsky mach je divoká zbierka z južného Pacifiku a najlepšej kvality RAW stravy.

Írsky mach má tiež veľmi priaznivý účinok na pokožku, napríklad v prípade spálenia slnkom, vďaka svojmu hydratačnému účinku.
Dnes sa írsky mach pestuje hlavne pre ťažbu suroviny Caragheen. Caragheen je polysacharid, ktorý je obľúbeným želírovacím a zahusťovadlom pre pokrmy všetkého druhu - nielen v RAW vegánskej kuchyni. Od chutných dezertných krémov, zmrzliny, koláčov až po lahodné omáčky. Írsky mach je dokonalým "kuchynským pomocníkom", pokiaľ ide o viazanie alebo zahusťovanie potravín.

Jód a odporúčané dávkovanie
Priemerný obsah jódu: 4,6 mg/kg*
Približne 33 g sušeného írskeho machu zodpovedá 100 % referenčného príjmu denného príjmu jódu 150 μg/deň (referenčný hodnota EÚ pre výživu).
*Obsah jódu sa môže líšiť v závislosti na šarži.

Morské riasy sú prirodzene bohaté na jód. Nadmerný príjem jódu môže viesť k poruchám funkcie štítnej žľazy. Preto sa odporúča rehydratovať morské riasy pred jedlom (podľa pokynov)1k zníženiu obsahu jódu.

1Hydratácia:Riasy dôkladne umyte a potom namočte do čistej vody po dobu 1-3 hodín. Potom znova dobre opláchnite.

Zložky:Írsky mach (karagenan, biely)

Skladovanie:Chraňte pred teplom, svetlom a vlhkosťou.

Ako používať:Ak chcete vytvoriť krém, zmiešajte asi 1/20 šálky írskeho machu spolu so  šálkou vody dôkladne vo vysokorýchlostnom mixéri. Takto vytvorený krém potom môže byť ďalej spracovaný napríklad v koláčoch, omáčkach, dezertoch a zmrzlinách.

Naše skúsenosti ukázali, že s írskym machom je možné dosiahnuť veľmi dobrú jogurtovú textúru. Ak to chcete urobiť, dobre vyčistite asi 20g írskeho machu, namočte ho a vložte do mixéra s požadovanými "rastlinnými nápojmi". Potom trochu oslaďte podľa chuti, napr. datľami, yakonovým sirupom alebo brezovým cukrom a vmiešajte jogurtový kvas. Potom postupujte tak, ako je popísané v recepte na jogurt.

Tip:
Írsky mach sa tradične" varí "spoločne s tekutinou.

Priemerné nutričné hodnoty na 100g Energia kJ (kcal): 858 kJ / 205 kcal
Tuky: 1,1 g- z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,0 g Sacharidy: 26,5 g- z toho cukry: 0,0 g Diétna vláknina: 25,0 g Bielkoviny: 9,8 g Soľ: 0,04 g

Jód: 460 μg

Dôležité poznámky:

Ide o prírodný produkt,
ktorého zloženie podlieha prirodzeným výkyvom.
- Počas sušenia sa na morských riasach môžu tvoriť biele usadeniny. Jedná sa o prírodnú soľ z rias. Nejedná sa o vadu kvality.
- Divoká úroda. Napriek starostlivému spracovaniu môžu byť zahrnuté prírodné materiály morského pôvodu.
- Môže obsahovať stopy orechov, mäkkýšov, kôrovcov a morských rýb.