Čo znamenajú RAW potraviny?

RAW potraviny alebo surové, "živé" potraviny sú potraviny, ktoré neprešli tepelnou úpravou (zahriatím nad 45 °C), a preto sú plné aktívnych enzýmov, minerálov, vitamínov a kvalitných živín. Akákoľvek tepelná úprava potravín nad 45 °C (grilovanie, dusenie, vyprážanie...) ničí ich výživovú hodnotu a enzymatickú aktivitu (enzýmy = život) a mení ich molekulárnu štruktúru - zo surových zásaditých potravín sa po tepelnej úprave stávajú kyslomliečne potraviny. RAW strava v praxi znamená konzumáciu najmä plodov ovocných stromov a kríkov, zeleniny, divo rastúcich bylín, orechov a semien, morských rias - surových rastlinných potravín. Je to najprirodzenejší spôsob stravovania. Ľudia, ktorí sa takto stravujú, sa nazývajú vitariáni.

A ako funguje v ľudskom tele? Bolo dokázané, že po požití tepelne upraveného jedla nastáva v tele neprirodzený stav - leukocytóza. Pojem leukocytóza znamená zvýšenú prítomnosť bielych krviniek v krvi. Biele krvinky sú krvinky, ktoré zabezpečujú funkciu imunitného systému a objavujú sa v krvi vždy, keď sa do tela dostanú neznáme alebo cudzie látky. Inými slovami to znamená, že akúkoľvek varenú potravinu vníma imunitný systém tela ako cudziu a nebezpečnú látku. Imunitný systém tela je tak pri každej varenej potravine zaťažovaný a namáhaný, čo vedie k postupnému znižovaniu imunity, a v dôsledku toho sme čoraz náchylnejší na rôzne choroby a alergie.

Prečo uprednostniť čerstvé potraviny pred varenými? Hlavným dôvodom je zachovanie pôvodnej štruktúry a zloženia potravín, čo zaručuje rovnováhu medzi stovkami a tisíckami živín. Varenie túto rovnováhu a štruktúru ničí, čím nadmerne zaťažuje (nielen) tráviace orgány. Pri tepelnej úprave potravín dochádza k denaturácii, čo znamená, že potraviny sú zbavené vody. Táto voda je však pre tráviaci systém nevyhnutná na spracovanie varenej potraviny, preto ju telo musí dopĺňať z iných zdrojov, čo vedie k potrebe vypiť niekoľko litrov (druhotnej) vody denne. Najkvalitnejšia voda, akú si možno predstaviť, sa nachádza v čerstvom ovocí a zelenine. Okrem toho varenie potravín spôsobuje zrážanie bielkovín. Denaturované bielkoviny sú pre telo ťažko využiteľné a nadmerne okysľujú organizmus (acidóza). Ak je telo prekyslené, nadmerne spotrebúva minerál vápnik (potrebný na nastolenie rovnováhy v tele), a preto ho odoberá zubom a kostiam, čo, žiaľ, vedie k osteoporóze a zubnému kazu. Aj tuky, ktoré prechádzajú tepelnou úpravou, menia svoju štruktúru (stávajú sa karcinogénnymi), čo má zase deštruktívny vplyv na priepustnosť bunkových stien. Cukry po tepelnej úprave karamelizujú a tiež sa stávajú ťažko stráviteľnými. Nestrávené a nestráviteľné potraviny podliehajú fermentácii a hnilobe a upchávajú črevný trakt, čím vytvárajú živnú pôdu pre plesne a iné nežiaduce mikroorganizmy.

Okrem toho varenie ničí niektoré vitamíny a minerály v potravinách - väčšina vitamínov a niektoré minerály vôbec neznesú pôsobenie určitej teploty, zatiaľ čo iné zostávajú, ale v pozmenenej forme. Napríklad minerálne látky menia svoju formu z organicky viazanej na anorganickú. Ako také sú však pre ľudský organizmus buď nevyužiteľné, alebo sú vyslovene škodlivé. Napríklad železo je ako organicky viazaný prvok pre telo nevyhnutnou základnou živinou, ale v anorganickej forme je pre ľudský organizmus úplne nepoužívateľné. Anorganické minerálne látky sa s tepelne upraveným jedlom dostávajú do krvného obehu, kde sa usadzajú v tepnách a kĺboch, ktoré strácajú svoju pružnosť a pohyblivosť (artróza). Často sa uvádza, že niektoré potraviny je potrebné tepelne upraviť, aby sa z nich uvoľnili určité látky. Zabúda sa však, že tieto látky sa uvoľňujú v denaturovanej a anorganickej forme a že desiatky ďalších látok sa nenávratne ničia.

Tretím dôvodom pre surovú rastlinnú stravu je jej enzymatická aktivita. Enzýmy znamenajú život. Sú katalyzátormi všetkých procesov v ľudskom tele, okrem iného zabezpečujú vstrebávanie a využitie vitamínov, minerálov a trávenie ďalších živín. Rastliny obsahujú presne také zloženie a množstvo enzýmov, aké je potrebné na ich rozklad. Teplota 40 - 45 °C je hraničná hodnota, pri ktorej sa drvivá väčšina enzýmov zničí. Enzýmy sú teda ukazovateľom stupňa znehodnotenia potravín. Schopnosť ľudského tela produkovať vlastné enzýmy je obmedzená a pravidelná konzumácia tepelne upravených potravín (chudobných na enzýmy) vedie k zhoršeniu metabolizmu bielkovín, škrobu a tukov, vyčerpaniu organizmu a oslabeniu imunity.

V porovnaní s čerstvou rastlinnou stravou varená strava celkovo neposkytuje telu dostatok základných živín, väčšinou ide len o prázdne kalórie a znehodnotené zložky potravy, ktoré zaťažujú tráviace a vylučovacie orgány. Dôsledkom je nadmerne toxický stav buniek, znížená vitalita a nervový potenciál, chronická únava, oslabená imunita a acidóza (prekyslenie) organizmu, ktorá súvisí s množstvom civilizačných ochorení a neduhov vrátane predčasného starnutia. Človek je jediným tvorom na tejto planéte, ktorý tepelne upravuje svoju stravu. Je tiež jediným, ktorého postihuje najviac chorôb. Varenie zbavuje potraviny ich prirodzenej chuti, čo nás vedie k používaniu mnohých korenín a najmä nadmerného množstva soli, čo môže viesť k mnohým zdravotným komplikáciám.

Jasným príkladom rozdielu medzi surovou (RAW) a varenou potravinou je slnečnicové semeno namočené vo vode alebo kukuričné zrno zasadené do zeme. Obe vyklíčia a začnú nový život. Oproti tomu pražené semeno alebo varené zrno by v oboch prípadoch splesnivelo. Klíčiace semeno je továrňou na živiny, skutočnou "výživovou bombou". V prvom prípade teda konzumujeme živú potravu, ktorá telo vyživuje a lieči, v druhom konzumujeme prázdnu hmotu, ktorá telo zanáša a oslabuje imunitu. Najmä v zime, keď nie je taká možnosť kvalitného ovocia a zeleniny, sú klíčky žiadúce v  jedálničku denne.

Konzumácia surovej stravy má svoje nesporné výhody - úplne prirodzeným a nenásilným spôsobom sa upraví naša telesná hmotnosť, pleť je jemnejšia a čistejšia, vlasy hustnú, už nás netrápi pálenie záhy, máme veľa energie a menšiu potrebu spánku, pretože telo už nemusí vynakladať toľko energie na trávenie varenej stravy. Naše telo prechádza celkovým omladením. Surová rastlinná strava je takmer výlučne zásaditá, takže nedochádza k acidóze (prekysleniu) organizmu a jej následkom, ako je rakovina. Keď sa stravujeme živou stravou, sme a zostávame zdraví. Psychicky tento typ stravovania ovplyvňuje tak, že je človek  pokojnejší, pokojnejšie reaguje na stresové situácie a má jasnú, tvorivú myseľ.

Skrátka, cíti sa človek skvele a celkovo žiari zdravím.

Prechod na vitariánsku stravu nemusí byť jednoduchý, preto na ňu prechádzame postupne a pomaly zvyšujme podiel surovej stravy. Okamžitý prechod z varenej na 100 % surovú stravu má zvyčajne za následok veľmi silnú detoxikáciu organizmu (telo sa zbavuje nahromadených nečistôt a kyslosti) so všetkými jej nepríjemnými prejavmi, ako sú bolesti hlavy, vyrážky (akné), zmeny nálad, zvýšená únava atď. Tieto príznaky po čase ustúpia, ale bola by škoda, keby sa RAW strava kvôli počiatočným ťažkostiam zanedbávala. Preto je vhodnejší a príjemnejší postupný prechod na surovú stravu.

V lete je prechod na surovú stravu určite jednoduchší. Vzhľadom na okolité teploty sa telo potrebuje ochladiť a konzumácia ovocia a zeleniny, najmä melónov a uhoriek, mu to príjemným spôsobom umožňuje. Okrem toho nás leto nabáda k tomu, aby sme jedli viac ovocia a zeleniny - plody plné živín nám dozrievajú takmer pod nosom a je ľahké získať čerstvo natrhané ovocie a zeleninu, či už vo vlastnej záhrade alebo na farmárskych trhoch. Leto je pre vitariánov obdobím hojnosti. Ani v zime však netrpia hladom. Na ich kuchynských stoloch sa objavujú miestne uskladnené jablká, mrkva, huby, tekvica, kyslá kapusta, (naklíčené) semená a orechy a sušené ovocie. Do smoothies a jedál pridávajú aj superpotraviny a zelené potraviny (zelený jačmeň, chlorellu, spirulinu). Naklíčené semená (napr. pohánka, slnečnica, cícer, mungo alebo lucerna) by mali byť v zime a začiatkom jari neoddeliteľnou súčasťou raw stravy. A keď teplota klesne k bodu mrazu a je potrebné sa zahriať, pridávajte do jedál (najlepšie čerstvé) chilli, chren, cesnak, cibuľu, pór, zázvor, čili, kurkumu, škoricu, kardamón, klinčeky, bazalku, oregano. Výbornými zahrievacími prostriedkami sú aj pohánka, orechy a semená. Na prvý pohľad sa môže zdať, že vitariáni majú veľmi obmedzený výber stravy a chutí, ale opak je pravdou. Pri bližšom skúmaní zistíte, že v rastlinnej strave je nekonečné množstvo a rozmanitosť potravín a lahodných chutí.

Vitariánstvo je synonymom pevného zdravia. Vďaka rastlinnej surovej strave sa náš organizmus očistí (detoxikuje) a my sa môžeme rozlúčiť s lekárskymi ordináciami. Vydajme sa teda za žiarivým zdravím a duševnou pohodou pomocou živej stravy - je to jednoduchšie, ako sa môže zdať!

 

Zaradenie RAW stravy do vášho jedálnička vám prinesie:

 

  • postupné odstraňovanie zdravotných problémov vďaka silnej imunite!
  • oddialenie starnutia! RAW strava má vďaka enzýmom nesporný vplyv na udržanie mladistvého vzhľadu, má tzv. anti-aging efekt!
  • čistá a žiarivá pleť vďaka nenásilnej a prirodzenej detoxikácii!
  • už žiadne počítanie kalórií! Po prechode na surovú stravu silnejšie typy ľahko schudnú a váhu si udržia.
  • Už žiadne pálenie záhy! RAW strava nezaťažuje tráviaci systém tak ako varená strava, takže  po jedle nepáli záha - žalúdok trávi ľahko a rýchlo.
  • Už žiadna únava a veľa energie! Energiu dopĺňajú s každým sústom.
  • Jasná a tvorivá myseľ, prebúdzajúca vnútornú intuíciu.
  • Väčšia psychická pohoda a stabilne dobrá nálada

 

Známi vitariáni:

Martin Prokeš, herec Jaroslav Dušek, Dalibor Gondík, tenistka Martina Navrátilová, MUDr. Martin Prokeš...