7 superpotravín proti depresii

 

Nasledujúce potraviny preukázateľne pôsobia proti zlej nálade a skleslosti na duši:

1) Šťava z listovej zeleniny a divokých bylín

Listová zelenina (najmä šťava z mladého jačmeňa) a divoké bylinky obsahujú všetko, čo nás udrží v dobrej kondícii. Sú vynikajúcim zdrojom najmä vápnika a horčíka a majú vysoký obsah minerálov, vitamínov a bielkovín. Sú zásadité (zásadotvorné), čo je veľmi dôležité najmä v dnešnej dobe, keď väčšina potravín, ktoré konzumujeme, spôsobuje v ľudskom tele kyslú reakciu. Prekyslený organizmus je živnou pôdou pre mnohé choroby a mikróby. Uvedené minerály (Ca a Mg) sú nevyhnutné pre zdravé kosti a zuby.

2) Maca prášok

Tisícročiami overená superpotravina. Koreň Maca sa používal už v civilizácii Inkov a v Peru je dodnes veľmi obľúbeným doplnkom stravy. Pre svoje účinky na ľudský organizmus je Maca prezývaná "prírodná Viagra" - má afrodiziakálne účinky a schopnosť liečiť frigiditu. Vedecký výskum preukázal a potvrdil pozitívny vplyv na plodnosť a zvýšenie libida, celkovú podporu sexuálnych funkcií a impotencie. Úspešne sa používa na liečbu alebo zmiernenie menštruačných a klimakterických ťažkostí. Maca celkovo navodzuje rovnováhu v hormonálnom systéme. Ďalšie výskumy pripisujú Maca schopnosť zlepšovať pamäť, zvyšovať okysličenie krvi a upravovať funkciu neurotransmiterov v tele. Maca posilňuje imunitný systém a celkovú vitalitu organizmu a je veľmi užitočná pri psychickom vyčerpaní a strese. Celkovo omladzuje organizmus.

3) Nepražené kakao

Nepražené kakaové bôby alebo čokoláda z nepraženého kakaa obsahujú významné množstvo horčíka a organickej síry a 2x viac antioxidantov ako červené víno alebo zelený čaj. Množstvo antioxidantov sa klasifikuje pomocou jednotiek ORAC - nepražené kakao ich obsahuje viac ako 500, preto sa zaraďuje medzi "superpotraviny". Obsahujú aj vysoké množstvo draslíka, vápnika, sodíka a antioxidantov, z ktorých 10 % tvoria flavonoidy. Obsahujú aj mnoho prírodných zložiek, ako je serotonín - proti stresu, tryptofán - proti depresii, anandamid (známy ako "chemikália šťastia") a dopamín. Kakaové bôby obsahujú aj kyselinu olejovú a jednoduché nenasýtené tuky, ktoré sú prospešné pre zdravé srdce a spôsobujú zvýšenie HDL ("dobrého") cholesterolu. Vedecký výskum ukázal a potvrdil, že látky obsiahnuté v nepraženom kakau dokonca chránia zuby. Tieto zdraviu prospešné látky sa však nachádzajú len v nepražených kakaových bôboch - pražením sa ničia.

4) Chia semienka

Chia semienka sú cenným zdrojom omega-3 mastných kyselín (takmer 21 %) a omega-6 mastných kyselín (vo vyváženom pomere 3:1), takže ich konzumácia prospieva nášmu srdcu, imunitnému, nervovému a reprodukčnému systému súčasne. Naše telo si tieto esenciálne kyseliny nedokáže vytvoriť, preto mu ich musíme dodávať prostredníctvom stravy. Chia semienka obsahujú množstvo antioxidantov (4-krát vyššia hodnota ORAC ako čučoriedky), obsahujú 8 esenciálnych aminokyselín, vysoký podiel vlákniny, vápnik, ktorý telo ľahko využije (6-krát viac vápnika ako v mlieku), vysoký obsah vitamínu E, železa, zinku, draslíka, horčíka, fosforu a ďalších cenných živín v čistej a prírodnej forme.

5) Morské riasy

Morské riasy sú pre ľudstvo už od dávnych čias známou superpotravinou a zdrojom potravy. Morské riasy sú vlastne druh morskej zeleniny plnej minerálov, vitamínov a bielkovín. Napriek vysokej schopnosti absorbovať minerály morské riasy neabsorbujú škodlivé látky z morskej vody - tam, kde je úroveň znečistenia vody príliš vysoká, morské riasy jednoducho nerastú. Majú schopnosť eliminovať vplyv rádioaktívnych a chemických látok. Vďaka vysokému obsahu chlorofylu detoxikujú organizmus, odstraňujú ťažké kovy vrátane olova, ortuti a kadmia a sú účinným "čističom" našej znečistenej stravy a životného prostredia. Morské riasy významne prispievajú k znižovaniu hladiny cholesterolu. Používajú sa ako preventívny alebo stav zlepšujúci prostriedok pri mnohých civilizačných ochoreniach - vysokom krvnom tlaku, arterioskleróze, alergiách, reumatizme, nervových a gynekologických poruchách. Dodávajú telu veľmi potrebné vitamíny (skupiny A, B a C). Sú tiež veľmi cenené pre obsah minerálnych látok (najmä vápnika, zinku, horčíka, železa, jódu a chrómu). Obsahujú 10 až 20-krát viac minerálnych látok ako bežná zelenina. Obzvlášť cenný je vysoký obsah vápnika, ktorý je pre telo ľahšie využiteľný ako vápnik obsiahnutý v mliečnych výrobkoch, preto sú veľmi vhodné pre ženy v menopauze a tehotné ženy.

6) Banány

Banány obsahujú tryptofán, látku, ktorú si telo nedokáže vytvoriť samo. Telo si z tryptofánu po niekoľkých chemických reakciách vyrába serotonín, takzvaný "hormón šťastia". Banány obsahujú len prírodné cukry - glukózu, fruktózu a sacharózu - a sú skvelým a chutným spôsobom, ako získať okamžitú energiu. Obsahujú vysoký podiel vlákniny, vitamíny skupiny B, vitamín A a z minerálnych látok horčík, vápnik, fosfor, železo a vysoký obsah draslíka, ktorý má okrem iného aj normalizujúci účinok na krvný tlak. Banány majú priaznivý vplyv na mozog, nervový systém a svalový systém.

7) Goji

Bobule goji sú z výživového hľadiska jedným z najhodnotnejších plodov vôbec. Sú bohatým zdrojom karotenoidov, napr. obsahujú niekoľkonásobne viac betakaroténu ako mrkva, obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E a predovšetkým 18 druhov aminokyselín vrátane všetkých ôsmich esenciálnych. Obsahujú 21 stopových prvkov, napr. vzácne germánium, ktoré má protirakovinový účinok, a protizápalový betasisterol. Tento rastlinný sterol sa používa pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu a pri problémoch s prostatou. Obsah polysacharidov zo skupiny lycium, ktoré sú mimoriadne silnými antioxidantmi schopnými neutralizovať voľné radikály, podporujúcimi imunitu, je úplne jedinečný. Vďaka tomu patrí Goji medzi takzvané "anti-ageing" potraviny a "superpotraviny". Podľa tradičnej čínskej medicíny Goji podporuje dlhovekosť, silu a sexuálnu potenciu. Stimulujú krvotvorbu, zlepšujú zrak, harmonizujú obličky a pečeň, posilňujú obranyschopnosť organizmu a znižujú krvný tlak a obsah cukru a tuku v krvi. Odporúčajú sa pri chronickom kašli a používajú sa pri liečbe psoriázy. Bobule goji sú v Číne známe už približne 2 000 rokov. Moderný výskum vedcov dokazuje schopnosť udržiavať a podporovať harmonický rast buniek a obnovovať a opravovať DNA. Na dosiahnutie jej priaznivých účinkov stačí konzumovať už 20 gramov denne.

 

Nepražené kakaové boby a RAW čokoláda :)